Een huis kopen of huren?

Het is geen geheim dat het dure tijden zijn: door inflatie kosten boodschappen een stuk meer, en gas- en energieprijzen zijn enorm gestegen. Ook huurprijzen blijven stijgen en de verwachting is dat dit voorlopig niet keert. Daarom stellen veel mensen zich de vraag: moet ik een huis kopen of huren? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Huizenprijzen dalen

In tegenstelling tot de huurprijzen, zijn de huizenprijzen aan het dalen. In 2021 had je vaak een garantie dat je jouw woning met winst kon verkopen door de schaarste op de woningmarkt, maar dit is dit jaar niet meer het geval. Een huis kopen is daardoor wel aantrekkelijk, want bij een rentevaste periode kun je jouw woonlasten redelijk zeker maken. Wil je jouw huis verkopen of een nieuw huis kopen? Maak dan gebruik van een makelaardij, zoals Van der Eijken Makelaardij Roosendaal. Een makelaar kan je vaak helpen bij het vinden van een goede woning en het verkopen van jouw woning voor de beste prijs.

Een koopwoning is echt helemaal van jou

Een groot verschil tussen een huurwoning en een koopwoning, is de eigenaar. Bij een koopwoning ben je zelf de eigenaar van je huis en hoef je bij niemand te vragen of je muren mag verven of een nieuwe vloer mag leggen. Dit is bij een huurwoning anders. Of je nu particulier huurt of via een woningbouwvereniging, je moet bijna altijd overleggen voor je aanpassingen doet aan een woning. Daarnaast krijg je een investering, zoals verduurzaming van de woning, niet terug bij een huurwoning.

De maandlasten

Huurprijzen stijgen, wat betekent dat je voor een huurwoning steeds hogere maandlasten krijgt. Je moet namelijk bijna altijd ook zelf een energiecontract en vergelijkbare zaken afsluiten. Daarnaast heb je niet de vrijheid om je huis te verduurzamen en krijg je die investering niet terug, wanneer je verhuist. Bij het kopen van een huis in deze tijden, kun je de woonlasten relatief zeker maken. Daarbij heb je de vrijheid om je huis duurzamer te maken, waardoor je maandlasten kunnen dalen en die investering kun je waarschijnlijk terugverdienen bij de verkoop.

Voordelen van huren

Ondanks dat er veel nadelen aan huren vastzitten, zijn er ook voordelen. Zo heb je als huurder recht op huurbescherming, waardoor je niet zomaar het huis uit gezet kunt worden. Ook heb je kans op huurtoeslag, waardoor je maandlasten lager zijn. Ook verhuizen gaat vaak sneller, omdat een huurcontract opzeggen minder tijd en moeite kost dan het verkopen van een huis. Vaak heb je alleen te maken met een opzegtermijn van 1 of 2 maanden. Ga jij kopen of huren?