Wat moet je doen als je een huurachterstand hebt?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een huurachterstand opbouwt. Soms kan het echter zo zijn dat dit door omstandigheden toch gebeurt. Als jij je baan verliest of er een andere situatie is waardoor jij je huur niet kunt betalen, is het wel belangrijk om actie te ondernemen. Anders kan het zomaar gebeuren dat jij over een aantal maanden met je spullen op straat staat. Dit wil je logischerwijs zien te voorkomen.

Wat te doen bij een huurachterstand?

Wanneer jij voor een langere periode je huurovereenkomst niet na kunt komen, kan het zo zijn dat je huurcontract wordt ontbonden of je uit huis wordt gezet. Doordat jij niet betaalt, heeft de verhuurder het recht om de afspraak die is gemaakt te beëindigen. Wanneer je contract wordt ontbonden, zal de verhuurder waarschijnlijk naar de rechter gaan. Dit komt vaak voor wanneer een huurder de woning niet wil verlaten. In dit geval is het verstandig om naar een Rechtnet Strafrechtadvocaat in Den Bosch te gaan. Het is ook mogelijk om een advocaat bij jou in de buurt te kiezen, zolang deze kennis heeft van zaken als deze.

Het opstellen van een betalingsregeling

In het geval dat jij erachter komt dat jij je huur niet kunt betalen, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verhuurder. Op deze manier voorkom je dat er onenigheid ontstaat over de achterstallige huur en kun je een plan maken om deze achterstand in te halen. Je zult op deze manier in de meeste gevallen een stuk meer begrip krijgen van de verhuurder en de achterstand zal zo minder ver oplopen. Het eerste wat je kunt doen, is zoeken naar een andere betaalafspraak die je wel kunt nakomen. 

Ook hoeft er op deze manier geen incassobureau te worden ingeschakeld. Het kan ook zo zijn dat de verhuurder niet akkoord gaat met een verandering van de betalingsregeling. In dit geval zal er naar een andere oplossing moeten worden gezocht. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een manier om de huur toch te betalen. Dit is echter niet altijd mogelijk. In dit geval is het verstandig om het huurcontract zo snel mogelijk stop te zetten. Als je dit niet doet, lopen je schulden alleen maar hoger op.