Alles wat jij moet weten over houtrot

Hout is een materiaal dat voor een grote hoeveelheid voorwerpen wordt gebruikt. Vandaag de dag zijn er een hoop verschillende soorten hout waar je uit kunt kiezen. In veel huizen is er gebruikgemaakt van hout. Het kan voorkomen dat hier na verloop van tijd schade is aan ontstaan. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je zo snel mogelijk achter het rotten van hout komt. Anders zal het zich verspreiden en kan het bovendien ook gevaarlijk voor de gezondheid worden.

Wat is houtrot nou eigenlijk?

Houtrot is een vorm van verrot hout waarbij er schimmels tussen en rondom het hout komen. Dit komt over het algemeen voor bij onderdorpels en hoekverbindingen die bij je gordijn zitten. Deze plekken zullen het meest last hebben van schimmels doordat er hier het meeste vocht bij het hout zal komen. Op de lange termijn is de kans relatief groot dat het hout gaat verrotten. Zeker als jij het hout tientallen jaren niet hebt onderhouden. Wanneer de temperatuur boven de 18 graden is, is er pas kans op schimmel. Dit is dan ook meteen de reden dat je het in de winter eigenlijk bijna nooit ziet. Ook de hoeveelheid zuurstof is een belangrijke factor bij de groei van schimmels. 

Hoe herken jij de houten plekken die zijn verrot?

Wanneer jij wilt kijken of je houtrot in of rondom je huis hebt, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een aantal verschillende kenmerken. Je kunt houtrot herkennen aan de hardheid van het hout. Door met de achterkant van een schroevendraaier op het hout te tikken kun je zien of het rot is. Wanneer het hout eenvoudig kan worden ingedrukt en weer terugveert, is het hout niet meer goed. Ook wanneer de verflaag loslaat of er blaasjes te zien zijn onder de verf is de kans groot dat je last hebt van houtrot. Als je het uit deze twee kenmerken nog niet kunt opmaken of het niet kunt zien, kun je kijken naar de kleur van het hout onder de verf. Wanneer er schimmels tussen zitten zal het hout namelijk ernstig gaan verkleuren. Je kunt voor een houtrot reparatie met EAZYFIX op meerdere plekken terecht.

Geplaatst door: / november 8, 2022
Categorie:
Tips