De grootste voor- en nadelen van een open haard

Een heerlijk knisperend vuurtje met hout van Golden Flame is natuurlijk heerlijk! Hier hoort een mooi vlammenspel bij met lekker veel warmte. Een open haard is niet alleen een grote sfeermaker in een woning, maar een open haard zorgt ook nog eens voor een echte eyecatcher die je in je woning krijgt. Ben je nog niet overtuigd na het lezen van deze intro? Lees dan snel nog even verder, want in dit artikel lees je de voor- en nadelen van een open haard bij jou thuis. 

De voordelen

Laten we beginnen met de grootste voordelen die komen kijken bij een open haard. De voordelen zijn: 

  • Een open haard is heel gezellig en speelt een hele grote rol bij het sfeervol maken van een woning. Dit komt doordat een open haard inspeelt op alle zintuigen die je hebt. Je kunt kijken naar het mooie vlammenspel, je voelt de warmte die afkomt van de open haard, je ruikt het hout en je hoort een heerlijk knisperend geluid. Hoe fijn is dat allemaal wel niet op de koude dagen!
  • Een open haard is er in mega veel verschillende soorten en maten. Zo heb je voor iedere interieurstijl wel een mooie en passende open haard. Wie wilt dat nou niet!
  • Wanneer de stroom bij jou thuis uitvalt, heb je met een open haard nog steeds een heerlijk verwarmde woning. Een open haard maakt namelijk geen gebruik van stroom of energie. 
  • Een open haard is een stuk goedkoper dan een gashaard tegenwoordig!

De nadelen van een open haard 

Buiten de hierboven genoemde voordelen, zitten er natuurlijk ook wat nadelen aan het hebben van een open haard. Wat zijn die nadelen dan vraag je jezelf misschien af. Nou de nadelen bespreken we hieronder met je: 

  • Een haard geeft alleen stralingswarmte af. Een houtkachel bijvoorbeeld geeft ook nog convectiewarmte en daardoor heeft een houtkachel ook een hoger rendement. Dit moet je wel afwegen als je tussen deze twee opties twijfelt. 
  • Je hebt veel hout nodig wanneer je een open haard hebt. Dat betekent dat je dit hout ergens moet kopen en dat is vaak duur. Ook moet je dit hout tillen en ergens bij jouw woning op een droge en beschutte plek kunnen opbergen. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden en niet te makkelijk over moet dingen. 
  • Je moet goed ventileren wanneer je een open haard hebt. Wanneer je dit niet doet, heb je kans op een te hoge CO-waarden. 
Geplaatst door: / november 4, 2022
Categorie:
Tips