Wat moet je doen met een vervuilde woning?

Als je een bepaalde functie bij de gemeente hebt, dan is het mogelijk dat je verantwoordelijk bent over de gezondheid en welzijn van de inwoners. Het kan wel eens voorkomen dat een woning onbewoonbaar wordt verklaard. Dit kan ermee te maken hebben dat de woning op instorten staat, maar ook omdat de woning vervuild is. Mocht het om een vervuilde woning gaan, dan moet je acties ondernemen. Welke acties dat precies zijn, vind je dan ook in dit artikel. 

Laat de woning ontruimen 

De eerste stap die je moet zetten, is het laten ontruimen van de woning. Dit mag je nooit zelf doen en dat wil je ook niet doen als je voor de gemeente werkt. Tijdens een woningontruiming kunnen er schimmels vrijkomen of afbreken en deze zijn al snel schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig weet een gespecialiseerd ontruimingsbedrijf precies hoe er hiermee omgegaan moet worden. Daarnaast kan een ontruimingsbedrijf de woning vaak al binnen 1 dag ontruimen. Dat is natuurlijk erg fijn, want de woning moet zo snel mogelijk weer verhuurd kunnen worden. 

De woning schoonmaken 

Een vervuilde woning is natuurlijk erg smerig, dus naast het ontruimen van de woning moet de woning ook grondig schoongemaakt worden. Dit kun je, net zoals het ontruimen van de woning, uitbesteden aan een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontruimen en schoonmaken van woningen. Het is erg belangrijk dat je de woning nooit zelf gaat schoonmaken, want dit kan erg gevaarlijk zijn voor je eigen gezondheid. Een schoonmaakbedrijf zoals Actie Schoonmaken weet precies hoe ze een vervuilde woning op een veilige manier moeten schoonmaken. 

Wie betaalt de kosten?

Het laten ontruimen en schoonmaken van een vervuilde woning kan erg veel geld kosten. Dit bedrag kan al snel oplopen tot duizenden euro’s en natuurlijk zit niet iedere gemeente erop te wachten om dit te betalen. Het is dan ook logisch dat een medewerker van de gemeente graag wilt weten wie er voor de kosten verantwoordelijk gehouden kan worden. Gelukkig de oude bewoners in dit geval aansprakelijk, want zij hebben de woning vervuild. Soms kan het voorkomen dat de inwoners weigeren te betalen. Dat is erg vervelend, want je moet dan naar de rechtbank om de bewoners te dwingen om de schade te vergoeden.