Hoe zie ik dat mijn kat ziek is?

Voor een huisdier zoals een kat wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorgen. Je doet er je best voor en je wilt dat hij of zij zich altijd op zijn best voelt. Helaas gebeurd het wel eens dat je kat ziek wordt. Dat kan nu eenmaal gebeuren, ondanks je goede zorgen. Het is dan belangrijk dat je kunt herkennen wanneer je kat ziek is. Zo kun je hem naar de dierenarts brengen wanneer dat nodig is. In dit artikel vertellen we je hoe je kunt zien wanneer je kat ziek is.

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat je kat ziek is. Het is belangrijk om deze tekenen op te merken en actie te ondernemen als je denkt dat je kat ziek is, omdat katten vaak goed kunnen verbergen dat ze ziek zijn. Let dus goed op en neem contact op met een dierenarts voor je katten als je denkt dat het niet goed gaat.

Verandering in gedrag

Een van de eerste tekenen van ziekte bij katten is veranderd gedrag. Als je kat ineens veel minder actief is of zich terugtrekt, kan dit een teken zijn dat hij ziek is. Ook als je kat minder of helemaal geen eetlust heeft, is dit een teken van ziekte.

Je kunt ook zien dat je kat ziek is aan een veranderde lichaamstaal. Als je kat zijn staart laag houdt of zijn oren plat op zijn hoofd legt, kan dit een teken zijn dat hij zich niet lekker voelt. Ook als je kat zijn ogen half dicht houdt of knippert, kan dit een teken zijn van pijn of ongemak. Dit kan ook een teken zijn van ontspanning, houd dus goed in de gaten op welke manier hij uit zijn ogen kijkt.

Fysieke veranderingen

Fysieke veranderingen in de gezondheidstoestand van je kat, zoals afwijkende ontlasting, diarree, braken, verlies van haar, of een opgezwollen buik kunnen ook indicaties zijn van ziekte. In de kattenbak is het natuurlijk gemakkelijk om de ontlasting van je kat in de gaten te houden, wanneer je kat veel naar buiten gaat is dat lastiger. Vermoed je dat je kat zich niet lekker voelt, dan kan het verstandig zijn om hem een of een paar dagen binnen te houden. Zo kun je hem goed observeren.

Met je kat naar de dierenarts

Als je denkt dat je kat ziek is, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen voor een check-up. De dierenarts kan de gezondheidstoestand van je kat beoordelen en eventuele behandelingen voorschrijven. Het is ook belangrijk om regelmatig controles te laten doen, zodat eventuele ziektes op tijd gediagnosticeerd kunnen worden.